Τηρούνται οι Κανόνες Υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; !!

Οι προκλήσεις για την «μικροβιολογική ασφάλεια» μαζί με την αύξηση των δερματικών λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας , ιών, βακτηρίων κλπ αλλά και η αύξηση των πληθυσμών σε πολλά ειδή παράσιτων (ζωικούς εχθρούς) υγειονομικού ενδιαφέροντος -όπως αναφέρεται και στην αναρτητέα εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας ως εξαιρετικά επείγουσα,- αναδεικνύει τις αυξανόμενες ανάγκες με απαιτήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής, από άμεσους ή/και έμμεσους επανεμφανιζόμενους κίνδυνους στην καθημερινότητα μας .

Αν και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν εκδώσει εγκύκλιους για την λήψη μέτρων αντιμετώπισής, θεωρούμε επιτακτική  ανάγκη  την υπενθύμιση τήρησης  της απαρέγκλιτης εφαρμογής – μιας και είναι την εν ισχύ η Εγκύκλιος για όλα τα Μ.Μ.Μ.  – των «Κανόνων υγιεινής στα Μ. Μ. Μεταφοράς (Επιβατών) στεριάς, θάλασσας και αέρα»  και της  «Περί υγειονομικών μέτρων επί των πάσης φύσεως μεταφορικών μέσων,  αλλά και την φετινή Εγκύκλιο για «Υγειονομικούς έλεγχους στα σχολεία » με σκοπό την προστασία της Ατομικής Υγείας τόσο των επιβατών όσο και των εργαζομένων σε αυτά και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Όπως αναφέρουν και οι επιστήμονες των πανεπιστήμιων στα μέτρα προστασίας από ιούς και βακτήρια κλπ, οι συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης και η εφαρμογές των μεθόδων τους,  θα πρέπει να είναι σχεδιασμένες ειδικά για να εξουδετερώνουν επίσης και τα αλλεργιογόνα (όπως γύρη, σκόνη, μούχλα, ακάρεα, τρίχωμα ζώων) αλλά και τις οσμές από κλεισούρα, νέφους, κλπ. Όπως έχω αναφερθεί και στο σχεδιασμό ελέγχων στις απεντομώσεις – μυοκτονίες, έτσι και εδώ για να μπορεί να γίνετε επαρκές και αποτελεσματικό το πρόγραμμα ελέγχων, θα πρέπει να ύπαρξη επαρκής κατάρτιση των ελεγκτών  στις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Περισσότερα........... Πηγή:  http://www.greenandcleanhotels.gr/?p=1818

Comments are closed.